TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są samym z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

 

Nie jedynie cudownie smakują, lecz i pamiętają kojący nacisk na własne zdrowie. Niektóre z pomoce które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
są działanie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety skutki te mogą być także szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to czyste źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wchodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za dobre działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki toż w 90% woda, oprócz której owoce zawierają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Marka ta pochodzi z ochronnego działania produktów na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki posiada działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a też powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na określonym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na wzrost liczby antyoksydantów we naturze, tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału a różnych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wchodzą na funkcjonowanie i instytucję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co robi, że oczyszczają nasz układ z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno traktowany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), oraz wyjątkowej części witaminy C, ułatwia przyswajanie tego pierwiastka. Dlatego wykorzystuje się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że wtedy być zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole siedzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i kształcenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi niezwykle istotne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może być niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do stworzenia reakcji alergicznych i prowadzić bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą powodować uczulenia.

Niektórzy mogą posiadać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie zatrudnia się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wysoką ich budowa w skutkach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich jedzenia postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe także bardzo wszechstronne w swym regionie, sezon rozpoczyna się pod koniec miesiąca i występuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo użyć w kuchni na duże klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o